Programy komputerowe dla gastronomii

Kategoria: Programy

Restauracje, puby i bary to branże, w których bez odpowiednich programów komputerowych właściciele mogliby mieć problem z rozliczeniem stanów magazynowych. Wprawdzie przez lata gastronomia funkcjonowała bez takich udogodnień, ale skoro może być łatwiej, dlaczego nie skorzystać. Najpopularniejsze programy to takie, które jednocześnie obliczają nam, nie tylko obroty, ale pozwalają na wyrywkowe sprawdzenie, poprawności stanów magazynowych. Właściciel restauracji, nie musi już przeprowadzać całościowej inwentaryzacji, która często zajmuje wiele godzin. W przeszłości, po spisaniu stanów, trzeba było podliczać wszystkie faktury ręcznie. Czasami trwało to nawet kilka dni. Teraz, dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu, wystarczy kontrola kilku pozycji w magazynie. Zdecydowanie, ułatwia to sprawdzenie nie tylko pracowników, ale również  planowanie wielkości sprzedaży poszczególnych dań, znajdujących się w naszym menu. Jeśli nie ma rotacji danego towaru, oznacza to, że bez żalu można wycofać ze sprzedaży poszczególne dania.

To wszystko, ułatwia nam program, przeznaczony dla gastronomii, który posiada wiele innych ciekawych opcji. Możemy sprawdzić, ile stolików obsłużył kelner danego dnia, jaka jest średnia wartość rachunku klienta, w jakich godzinach jest największy ruch, a w jakich nie ma go prawie wcale. Takie raporty, pozwalają dobrze przygotować harmonogram czasu pracy, dla poszczególnych pracowników. Statystyki sprzedaży, umożliwiają natomiast dobre planowanie strategii zakupowej. Programy gastronomiczne, maja tez inne właściwości. Dzięki wprowadzeniu do systemu dokładnych receptur wszystkich dań i cen poszczególnych towarów, możemy obliczyć koszt produkcji danej potrawy i zysk, jaki uzyskamy przy odpowiednich założeniach sprzedaży. Nie mając takiego programu, restauratorzy nie sa czasami w stanie kontrolować, opłacalności danego dania na bieżąco. Oprogramowanie znacznie ułatwia wiec pracę i pozwala na właściwą realizacje działań marketingowych, sprzedażowych i kadrowych.

Tagi: , ,

Napisz odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.